miércoles, 6 de abril de 2011

TSUNAMI DE JAPÓ




Després del sisme es va generar una alerta de tsunami per a la costa pacífica del Japó i altres països, inclosos Nova Zelanda, Austràlia, Rússia, Guam, Filipines, Indonèsia, Papua Nova Guinea, Nauru, Hawaii, Illes Marianes del Nord, Estats Units, Taiwan , Amèrica Central,Mèxic i en Sud-amèrica, Colòmbia, Perú, Equador i Xile.L'alerta de tsunami emesa per Japó va ser la més greu en la seva escala local d'alerta, el que implica que s'esperava una onada de 10 metres d'altura. Una onada de 0,5 metres va colpejar la costa nord del Japó.L'agència de notícies Kyodo ha informat que un tsunami de 4 m d'alçada havia colpejat laPrefectura d'Iwate al Japó. Es va observar un tsunami de 10 metres d'altura a l'aeroport de Sendai, a la Prefectura de Miyagi, que va quedar inundat, amb onades que van escombrar cotxes i edificis a mesura que s'endinsaven en terra.
A les 09:28 p. m. hora de Hawaii, el Servei meteorològic nacional dels Estats Units va emetre una alerta de tsunami fins a les 7 a. m. per a tot Hawaii. S'esperava que les ones del tsunami arribarien a Hawaii a les 02:59 a. m. hora local. Tot el cercle del Pacífic es va trobar sota alerta de tsunami.
A les 11:33 p. m. hora del pacífic, el Servei meteorològic nacional dels Estat Units va emetre un avís de tsunami per la costa d'Alaska des de la badia de Chignik fins a l'Illa Attu, i vigilància de tsunami per tota la costa pacífica del Canadà i Estats Units des de la badia de Chignik a la frontera de Califòrnia amb Mèxic. S'esperaven les primeres onades a l'Illa Shemya cap a les 12:13 a. m. (AST).
El tsunami va generar una variació en el nivell del mar al llarg de tota la costa d'Amèrica.
A l'Equador el president Rafael Correa a les 06:30 (hora local), va emetre un comunicat en què instava a l'evacuació de totes les costes del país, exigint que les cooperatives de busos que es dirigeixen des de les regions costaneres cap a l'interior del país donin mobilització gratuïta, i recomanar a la població dirigir cap a terres altes, d'almenys 50 sobre el nivell del mar.
L'Illa de Pasqua (Xile) va ser una de les primeres localitats a ser alertades del tsunami, allà el seguit d'onades va començar aproximadament a les 23:26 (UTC) (18:26 hora local de Illa de Pasqua; 20 : 26 a Xile continental). Segons imatges difoses per la Televisió Nacional de Xile en viu des de l'Illa de Pasqua, han arribat visibles i notables onades a la costa de l'Illa de Pasqua a partir de les 01:17 UTC (20:17 hora local de Illa de Pasqua, 22: 17 hora a Xile Continental). Des de les 15:00 (hora local) es va evacuar la població que es trobava a la costa a menys de 20 metres sobre nivell del mar cap a l'aeroport de Mataveri (aproximadament 45 metres sobre nivell del mar). A les 18:30 (hora local) el ministre de l'interior Rodrigo Hinzpeter va augmentar el grau de l'alerta a "alarma de tsunami" per l'illa i va anunciar com a mesura obligatòria l'evacuació de les zones costaneres de Xile continental inundables abans de les 21:30, a excepció de Port Montt, Punta Arenas i Port Williams, que ho hauran de fer més tard. La costa de Xile és l'últim lloc del Pacífic on va arribar el tsunami.
  Fitxer:2011Sendai-NOAA-Energylhvpd9-05.jpg




No hay comentarios:

Publicar un comentario